Kuchnia

Ciasta i desery

Sernik z makiem w kokosowej bezie z wiśniami

Składniki
na sernik z makiem:
1 kg sera na sernik
6 żółtek
3/4 szklanki śmietanki 30%
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki suchego maku
na bezę kokosową:
300 g wiórek kokosowych
6 białek
1,5 szklanki cukru
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
na masę wiśniową:
500 g konfitury wiśniowej
2 galaretki wiśniowe
na polewę:
150 g białej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%
ponadto:
różowe wiórki kokosowe

Sposób przygotowania
1.
Utrzeć ser z cukrem i śmietanką,następnie kolejno dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Na koniec dodać budynie oraz suchy mak,wymieszać na wolnych obrotach miksera. Masę serową wylać na blaszkę24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia,wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 *C i piec około 50 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia.
2.
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier ,do ubitych białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Bezę wyłożyć na blaszkę 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut,wystudzić,przekroić na dwa blaty.
3.
Do garnka włożyć konfiturę wiśniową i podgrzać (nie gotować) następnie wsypać suche galaretki i chwilę jeszcze podgrzewać, aż się rozpuszczą,odstawić do lekkiego stężenia.
4.
Połamaną czekoladę umieścić w miseczce nad wrzącą wodą i czekać,aż roztopi ją ciepło pary wodnej na koniec dodać śmietankę i wymieszać.
5.
Ułożenie warstw ciasta:blat kokosowy-masa wiśniowa-sernik z makiem-masa wiśniowa-blat kokosowy-polać polewą z czekolady-posypać różowymi wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation