Kuchnia

Ciasta i desery

Bienenstich - Przepis

Bienenstich należy do klasyków wśród niemieckich wypieków. Ciasto drożdżowe pokryte jest pyszną, skarmelizowaną polewą migdałowo- miodową i przełożone delikatną masą budyniową.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
50g cukru
250ml mleka
2 jajka
50g masła
Polewa migdałowa:
5 łyżek miodu
100g masła
125g cukru
200g migdałów w płatkach
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru
750ml mleka
80g cukru
100g masła
100g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 min. do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajka i roztopione masło. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Przygotować polewę. Miód, masło i cukier podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać migdały, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć na dużej blasze z piekarnika (ok. 30x 40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć polewę migdałową.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 min. w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ciasto pociąć na 4 części (raz na pół wszerz i raz wzdłuż). Każdą część przeciąć na pół, oddzielając górną od dolnej części ciasta. (Można od razu całe ciasto przeciąć na pół, oddzielając górną od dolnej części, ale ponieważ całe ciasto jest bardzo duże, najłatwiej jest go podzielić najpierw na 4 części i dopiero przeciąć na pół). Górną część ciasta (z polewą migdałową) pokroić na kawałki.
Przygotować masę budyniową. Większą część mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy.
Dolne części ciasta posmarować masą. Na masie ułożyć, pocięte na kawałki, górne części ciasta z polewą. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Kolejno ciasto pokroić na kawałki.
Smacznego Smile.
Przepis na ciasto drożdżowe i polewę pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.
zegarek
Czas przygotowania:
ponad 1 godz.
zegarek3
Czas pieczenia:
ok. 20- 30 min.
porcje
Liczba porcji:
ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation