Kuchnia

Ciasta i desery

Pomarańczowy torcik na białkach - Składniki
CIASTO:
1 szklanka białek (z ok 6 jaj)
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

KREM POMARAŃCZOWY:
125 g serka mascarpone
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
skórka otarta z 2 pomarańczy
2 żółtka
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki żelatyny

POLEWA:
1/3 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania
1. - krok 1
Białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Ubijać, aż się rozpuści, a piana będzie sztywna. Zmniejszyć obroty i cienkim strumyczkiem wlewać olej. Dodać przesianą i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera, wmieszać suche składniki. Na tym etapie piana znacznie opadnie, ale nie należy się tym przejmować. Ciasto wylać do formy (∅ 18 cm) z krążkiem papieru do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 40 min. Na wierzchu wyrośnie spękana górka, którą po wystudzeniu ciasta, należy ściąć. Resztę podzielić na cztery krążki.
2. - krok 2
Częścią soku z pomarańczy (ok 1/4 szklanki) zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Pozostały sok wlać do garnuszka dodając skórkę pomarańczową i zagotować. Gotować ok 2 min na małym ogniu, po czym odstawić do wystudzenia. Żółtka rozmącić razem z proszkiem budyniowym. Dodałam odrobinę soku z garnuszka, aby mieszanka była bardziej płynna. Sok zagotować jeszcze raz i przecedzić przez sitko, aby pozbyć się skórki pomarańczowej. Wlać proszek budyniowy z żółtkami i ugotować gęsty krem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
3. - krok 3
Napęczniałą żelatynę rozpuścić podgrzewając ją delikatnie na ogniu. Zimny serek mascarpone ubić razem ze schłodzoną kremówką. W trakcie ubijania dodawać porcjami zimny krem pomarańczowy, a na końcu wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Gęsty krem podzielić na cztery części i przełożyć nim blaty ciasta. Najlepiej tort przekładać w formie w której piekło się ciasto.
4.
Żelatynę zalać połową mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w kakaowej mieszance żelatynę. Polewę przestudzić i polać po wypieku. Część polewy połączyłam ze ściętymi okruchami ciasta i uformowałam kuleczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation