Kuchnia

Ciasta i desery

Ogniste czekoladowe serduszka. Cake pops na Walentynki

Składniki na 9-10 serduszek

250 g ciasta czekoladowego (najlepsze będzie brownie lub murzynek)

25 g gorzkiej czekolady

50 g śmietany kremówki 30%

1/4 łyżeczki chilli (lub więcej do smaku)

kilka kostek czekolady i patyczki do lizaków

Ciasto kruszymy. Czekoladę kremówkę i chilli rozpuszczamy w kąpieli wodnej, i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto łączmy z ganache i zagniatamy. Wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i foremką wycinamy serca.

Dodatkową czekoladę rozpuszczamy, maczamy w niej patyczki i wbijamy pod kątem w serca. Jeśli ciasto będzie za miękkie chłodzimy je w lodówce przez 15 minut.

Lizaki odkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby czekolada porządnie zastygła.

Czerwony glacage

120 g drobnego cukru

60 ml wody

1 łyżka corn syropu (można pominąć)

2 łyżeczki żelatyny

75 ml śmietany kremówki

100 g białej czekolady + 40 g

czerwony barwnik spożywczy

Czerwony glacage czyli polewa lustrzana nie wygląda efektownie na ciemnym tle, dlatego przed polaniem wierzch serduszek najlepiej posmarować rozpuszczona białą czekoladą. Rozpuszczamy 40 g czekolady i niewielką ilością smarujemy wierzch każdego serca (nie musi być super gładko).

Przygotowujemy glacage. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i odkładamy do napęcznienia.

Cukier, wodę i corn syrup podgrzewamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut (cukier powinien się całkowicie rozpuścić). Syrop odstawiamy na 3-4 minuty i po tym czasie dodajemy do niego śmietankę, mieszamy i dodajemy czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż cała czekolada się rozpuści a masa będzie gładka (uważając, żeby zbytnio nie napowietrzyć polewy.

Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce (ok. 10-15 s) lub w większej miseczce z gorącą wodą i rozpuszczoną dodajemy do ciepłej polewy. Na końcu dodajemy barwnik i dokładnie go rozprowadzamy.

Odstawiamy polewę na kilkanaście minut, powinna zgęstnieć, ale uważajcie żeby nie stężała za bardzo! W razie czego można ją lekko podgrzać w mikrofalówce.

Cake pops układamy na kratce i polewamy serduszka niewielką ilością polewy, tylko żeby pokryć wierzch (po ok. 30 minutach można nałożyć drugą warstwę, dla lepszego efektu. Pamiętajcie tylko, że polewą nie obtaczamy całych serduszek (tylko wierzch).

Kiedy zastygnie ozdabiamy patyczek i gotowe!

Serduszka należy zjeść od razu po zastygnięciu polewy- ponieważ nie są w całości oblane czekoladą szybko wysychają. Można też temu zaradzić oblewając je czekoladą przed dekorowaniem glacage.

Jeszcze jedna uwaga – glacage nie jest twardą polewą. Jeśli planujecie serduszka jako prezent zapakujcie je bardzo delikatnie uważając by nie uszkodzić polewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation