Kuchnia
bezglutenu
yszne kuleczki z amarantusa ekspandowanego połączonego z masą z krówek. Pomysł na te dziecięce „lizaki” powstał na podstawie starego, a zarazem bardzo popularnego przepisu na szyszki. Szyszki to połączenie ryżu preparowanego i roztopionych krówek. W tym przepisie postąpiłam tak samo, zastępując ryż amarantusem. Kulki można przygotować w formie pralinek pokrywając je czekoladą i dekorując perełkami cukrowymi lub w formie cake pops'ów nabijając je dodatkowo na patyczki do lizaków.
Smakują bardzo dzieciom, a do tego są bezglutenowe.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Składniki:
80g amarantusa ekspandowanego
300g cukierków krówek
125g margaryny lub masła
ok. 200g czekolady (u mnie gorzka)
perełki cukrowe
patyczki do lizaków (ok. 40sztuk)
Sposób przygotowania:
Krówki pokroić na kawałki i razem z margarynę (masłem) roztopić w garnku na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodać amarantusa i wymieszać.
Z powstałej masy formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
02
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Końcówkę patyczka zanurzyć w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Układać ponownie na blasze patyczkiem do góry.
03
Blachę wstawić do lodówki na ok. 30min, aż czekolada zastygnie.
Perełki cukrowe włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka je rozkruszyć. Odstawić na bok.
Czekoladę ponownie roztopić. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski (potrząsając przy tym patyczkiem) i posypać rozkruszonymi perełkami.
Gotowe cake pops'y wbić patyczkiem w styropian, karton lub poukładać na papierze do pieczenia patyczkiem do góry.
Smacznego.
zegarek
Czas przygotowania:
około 1 godz.
zegarek2
Czas oczekiwania:
około 30 min.
porcje
Liczba sztuk:
około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni
MA==