Kuchnia

bezglutenu

Składniki - 500 g mieszanego mięsa mielonego, cebula, jajko, sól, pieprz, papryka w proszku, około łyżka bułki tartej bezglutenowej, posiekana natka pietruszki, 200 g czystego koncentratu pomidorowego (sprawdzmy czy na pewno nie zawiera glutenu), mąka bezglutenowa do zagęszczenia – może być kukurydziana, lub biała uniwersalna, włoszczyzna/bulion, łyżka śmietany

Siekamy cebulę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do mięsa. Do tego wbijamy jajko, dodajemy natkę, przyprawy i tyle bułki tartej, by uformować niewielkie klopsiki. Następnie klopsy obsmażamy z obu stron na oleju. Wrzucamy do wrzątku z włoszczyzną, lub do wrzącego bulionu (tak aby płyn zakrywał klopsiki) i gotujemy około 30 minut. Po wyjęciu włoszczyzny dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy parę minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku. Łyżkę mąki mieszamy w kubku z około 100 ml zimnej wody, do tego dodać trochę gorącego sosu i wymieszać by nie było grudek. Wlewamy to do garnka z klopsikami. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ryżem, lub ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation