Kuchnia

bezglutenu

Barszcz wigilijny
zakwas buraczany
1,5 l wody
2 marchewki
mała pietruszka
kawałek selera
biała część pora
2 liście laurowe
2 łyżeczki suszonego majeranku
0,5 szklanki wywaru z gotowania grzybów (np. z pierogów z kapustą i grzybami)
pieprz
sól
1. W dużym garnku zagotuj 1,5 l wody i dodaj przygotowaną (wcześniej obraną i umytą) jarzynkę z liśćmi laurowymi. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30–40 minut. 2. Kiedy wywar będzie gotowy, łyżką cedzakową wyjmij warzywa. 3. Następnie dodaj kiszone buraki (całą zawartość słoika), majeranek, świeżo zmielony pieprz oraz sól. Trzymaj na minimalnym ogniu przez ok. 15 minut – powinien tylko delikatnie się podgrzewać (nie gotować, aby nie stracił koloru!). Na koniec wlej do garnka grzybowy wywar i dopraw solą i pieprzem do smaku. 4. Barszcz odcedzamy od buraczków dopiero następnego dnia, przed podaniem. Podawaj czysty, z uszkami lub pierogami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation