Kuchnia

bezglutenu

Pierniczki bez glutenu
100 g masła
120 g miodu (tu: gęsty mniszkowy)
250 g mąki owsianej bezglutenowej
50 g mąki ryżowej
2 średnie jajka
3 łyżki surowego kakao
50 g cukru kokosowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przyprawy: 1 kopiasta łyżeczka cynamonu, 1 kopiasta łyżeczka mielonego imbiru, pół łyżeczki mielonego kardamonu, 2 łyżeczki goździków utartych w moździerzu, pół startej gałki muszkatołowej, ziarenka z 2 lasek wanilii
Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 43 ciastka.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz 8 minut (u mnie: 5 minut grzanie góra-dół + 3 minuty tylko od góry). Mniejsze i cieńsze pierniki piecz nieco krócej.

Masło, miód i cukier rozpuść w małym rondlu, po czym przelej do dzieży miksera.

Do miski wsyp suche składniki: obydwa rodzaje mąki, kakao, sodę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation