Kuchnia

lunch na wyjście

Tartaletka z morelami
Zielona papryka
sok wielowarzywny

Tartaletki z morelami

Kruche ciasto

Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:
100 g mąki
50 g otrębów owsianych
50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany

Wszystkie składniki ciasta zagnieć, rozwałkuj i wylep foremki.

Masa z morelami:
500 g moreli
1 łyżka cukru
100 g śmietany 18%
żółtko
kilka malin do dekoracji

Morele umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki, a miąższ pokrój w cząstki. Morele ułóż dekoracyjnie na cieście i piecz 25 min. w temp. 180°C. Śmietanę, żółtko i cukier roztrzep i po 25 minutach pieczenia wylej na tartaletki. Piecz jeszcze około 10 minut. Ostudzone możesz udekorować malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation