Kuchnia

lunch na wyjście

Herbata owocowa
winogrona
paski z marchewki
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Składniki na 4 porcje:
4 naleśniki
300 g szpinaku świeżego lub mrożonego
4 łyżki twarogu
2 ząbki czosnku
4 plasterki wędzonego łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Pieprz, sól
½ małego jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego szczypiorku (koperku lub natki)
½ łyżeczki koncentratu pomidorowego

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij rozgnieciony czosnek. Dodaj posiekany szpinak i duś kilka minut, pod koniec duszenia dodaj twarogu i dobrze wymieszaj. Przypraw gałką, pieprzem i solą.

Jogurt wymieszaj ze szczypiorkiem i koncentratem oraz pieprzem i solą.

Naleśniki posmaruj farszem szpinakowym, na farszu ułóż po plasterku ryby. Naleśniki zwiń w rulon i pokrój na kawałki, każdy kawałek nabij na wykałaczkę.

Naleśniki (4sztuki):
4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
1 jajo
½ łyżki oleju
4 łyżki otrębów
½ szklanki mleka 0,5% tł
½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)

Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation