Kuchnia

Jedzenie, przepisy

Tarta migdałowa z dżemem malinowym - Magazyn Kuchnia

Ciasto:
125 g mąki
75 g zimnego masła
25 g cukru
sól
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
1 białko
Masa:
2-3 łyżki dobrego dżemu malinowego
150 g miękkiego masła
150 g cukru
3 lekko ubite jajka
1 żółtko
150 g mielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
skórka otarta z 1 cytryny
Do posypania:
płatki migdałowe
cukier puder
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: miksujemy mąkę z masłem i cukrem oraz szczyptą soli. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtko i łyżkę lodowatej wody, miksujemy, aż powstanie ciasto. Spłaszczamy je, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej między dwiema warstwami folii - nie będzie się kleiło do wałka) do grubości 2-3 mm. Wykładamy ciastem dno i boki formy o średnicy 20 cm i głębokości 3-4 cm. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy jeszcze na 20 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem lub fasolą, pieczemy 20 minut ?na biało?. Zdejmujemy groch i pergamin, podpieczone ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem, pieczemy jeszcze 2 minuty. Po wyjęciu lekko studzimy i smarujemy spód dżemem malinowym.

Robimy masę: miksujemy masło z cukrem, dodajemy po jednym całym jajku, a na koniec żółtko. Mieszamy z mielonymi migdałami i skórką cytrynową, rozsmarowujemy masę na dżemie, wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 20 minut, posypujemy płatkami migdałowymi, pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation