Kuchnia

Jedzenie, przepisy

Faszerowane pomidorki koktajlowe

12 pomidorków koktajlowych
100 g sera feta, pokruszonego
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki ziaren słonecznika (uprażone na suchej patelni)
szczypiorek do ozdoby

Pomidorki przekrój na połówki. Z każdej cząstki wydrąż wilgotną część nasienną (można je wykorzystać do sosu pomidorowego).
W misce wymieszaj pokruszony ser feta, jogurt i ziarna słonecznika.
Małą łyżeczką nakładaj farsz na każdą połówkę pomidorka. Każdą cząstkę ozdabiaj kawałkiem szczypiorku.

*Jeżeli jesteście wystarczająco odważni, by stawić czoła babci, która może być zniesmaczona tym ?wydziwianiem na święta?, możecie podać na śniadanie przystawki. Idea jest następująca: ma być różnorodnie i kolorowo. Zamiast grzecznie ułożonych wędlin, świąteczny półmisek zapełnijcie wiosennymi rulonikami, które obok szybki będą w sobie kryć kiełki, paseczki ogórka i rzodkiewki. Zamiast sałatki warzywnej przyrządźcie pomidorki koktajlowe faszerowane fetą i słonecznikiem albo grillowaną cukinię z nadzieniem z twarożku i szczypiorku. Na stole ślicznie się będą prezentowały również małe grzanki z pastą z rozgniecionego awokado i czosnku albo z kozim twarożkiem, posypane kiełkami.
A babcię możecie udobruchać porcją starej, poczciwej sałatki warzywnej. Podanej na liściu sałaty, żeby było choć trochę inaczej niż zazwyczaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation