Kuchnia

Jedzenie, przepisy

Ciasto z kruszonką - Magazyn Kuchnia

SEZON NA RABARBAR TRWA KRÓCIUTKO, ale to ciasto jest świetne również z jagodami albo porzeczkami. Polecam!

Składniki
1 kg rabarbaru
15 dag cukru
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
Ciasto:
25 dag mąki
12 dag masła
5 dag cukru
1 jajko
1/2 szklanki wody
szczypta soli
kruszonka:
10 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki
1 cukier waniliowy (1,6 g)
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Umyty i obrany ze skóry rabarbar pokrój na 4-centymetrowe kawałki. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę (o średnicy 28 cm). Na cieście ułóż rabarbar i posyp cukrem. Przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posyp kruszonką, ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation