Kuchnia

Jedzenie, przepisy

Lazania najłatwiejsza - Magazyn Kuchnia

Składniki
450 g mielonej wołowiny
0,75 l sosu pomidorowego
900 g sera ricotta
225 g startej mozzarelli
115 g startego parmezanu
2 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
12 suchych płatów lazanii
bazylia
Sposób przygotowania
Na patelni przysmażamy przez 5 min mięso, rozbijając je łyżką. Odlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy sos, mieszamy i dusimy przez 10 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W dużej misce mieszamy ser ricotta z 1/2 mozzarelli, 3/4 parmezanu, jajkami, natką pietruszki, solą i pieprzem. Dno żaroodpornego naczynia o wymiarach 25 x 30 cm smarujemy mięsnym sosem. Na nim układamy w poprzek formy trzy płaty lazanii, zostawiając wokół nich trochę miejsca. Smarujemy je 1/3 masy serowej, którą przykrywamy 1/4 sosu. W ten sam sposób układamy jeszcze dwie warstwy makaronu, masy serowej i sosu. Na wierzchu układamy trzy ostatnie płaty lazanii, smarujemy je pozostałym sosem oraz resztą mozzarelli i parmezanu. Odstawiamy na ok. 30 min, by płaty zmiękły. Przykrywamy folią i pieczemy 40 min, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 min. Przed pokrojeniem odstawiamy na 10 min. Posypujemy listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation