Kuchnia

zupa

Zupa krem z pieczarek
Składniki:

600 g pieczarek
2 cebule
2 duże ziemniaki
bulion warzywny
4 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz, oliwa z oliwek, koperek


Przygotowanie:

Ziemniaczki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu i gotujemy. Mogą się rozgotować. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dusimy kilka minut, jeśli potrzeba dodajemy wody.

Pieczarki myjemy bardzo dokładnie, by nie pozostała na nich ziemia. Kroimy w plasterki i dorzucamy do duszącej się cebuli. Cebulę i pieczarki solimy i dusimy jeszcze 10 minut. Gdy ziemniaki się ugotują dodajemy do nich uduszone pieczarki z cebulą i zagotowujemy kilka minut, solimy i pieprzymy do smaku. Ściągamy z gazu i pozostawiamy do przestygnięcia.

Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na gładko i dodajemy śmietanki. Dekorujemy pieczarkami i koperkiem. Zupkę można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation