Kuchnia

zupa

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
Składniki:

0,5 kg ogórków
pół dojrzałego awokado
garść pistacji
sól morska
pieprz czarny ziarnisty
150 g jogurtu naturalnego
garść listków świeżej mięty
łyżeczka soku z limonki
Ogórki obieram, kroję wzdłuż na pół i każdą połówkę znów na pół. Ścinam nożem część z pestkami, przekładam do naczynia blendera.

Awokado kroję na pół, część bez pestki obieram (część z pestką chowam do lodówki – z pestką awokado dłużej zachowa świeżość), dodaję do naczynia blendera.

Dodaję listki mięty, jogurt, miksuję na gładki krem. Odkładam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Pistacje obieram z łupinek, prażę na suchej patelni. Chłodnik podaję lodem, listkami mięty, kleksem jogurtu i siekanymi prażonymi pistacjami. Skrapiam oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation