Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Składniki na małą foremkę o średnicy 20 cm:

1/2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
1/4 mąki jaglanej
1/4 mąki kokosowej
1/4 mąki z tapioki
1/4 mąki ziemniaczanej
50 ml kakao
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki mączki z chleba świętojańskiego ( taki ) – można pominąć dając więcej skrobi ziemniaczanej o 1 łyżkę
szczypta soli
100 ml mleka kokosowego
100 ml jogurtu sojowego
75 g tłuszczu roślinnego: oleju kokosowego lub margaryny np. Alsan
80 g obranego mango
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy tłuszczem foremkę na babkę i wysypujemy lekko mąką bezglutenową ( ja wysypałam kokosową )

Suche składniki mieszamy razem w misce lub mikserze.
Dodajemy do suchych składników tłuszcz i miksujemy aż mąki połączą się z tłuszczem.
W osobnej misce mieszamy mokre składniki: mleko, jogurt,mus z mango.
Do suchych dajemy mokre składniki i wszystko krótko miksujemy do połączenia się składników.
Wylewamy masę ( dość gęstą ) do foremki i pieczemy około 50 minut, sprawdzając babkę patyczkiem czy już się upiekła. Patyczek nie będzie całkowicie suchy ale nie powinno na nim być mokrego ciasta.
Studzimy babkę w foremce na kratce przez 10 minut po czym wykładamy ją delikatnie z foremki i studzimy również na kratce.
Polewa:

50 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki gęstego mleczka kokosowego
Wykonanie:

Czekoladę razem z mleczkiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jak tylko czekolada się roztopi i połączy z mlekiem na jednolitą masę polewamy babkę – czekolada dość szybko zastyga.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation