Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Składniki:

Spód:
1/2 szklanki (60g) orzechów laskowych
1/2 szklanki (60g) daktyli
1/4 łyżeczki soli

Masa:
1,5 szklanki (200g) nerkowców
sok z 2 cytryn (70ml)
1/3 (70ml) szklanki syropu z agawy
1 szklanka truskawek*
1/3 (70ml) szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

* mogą być mrożone, wtedy należy je dobrze odsączyć z wody

Spód:
Daktyle siekamy drobno. Wrzucamy orzechy,daktyle i sól do miski. Dokładnie blenderujemy. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do okrągłej formy(najlepiej o średnicy około 16cm). Można ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą, albo użyć tortownicy, wtedy folia jest niepotrzebna.

Masa serowa:
Nerkowce moczymy przez noc. Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki (oprócz truskawek) wrzucamy do miski i blenderujemy na gładką masę. Może to trochę potrwać. Około 2/3 masy wykładamy do formy i wstawiamy do zamrażarki. Do reszty dodajemy truskawki i znów blenderujemy. Wyjmujemy nasz sernik z zamrażarki i dodajemy truskawkową masę. Wstawiamy z powrotem do zamrażarki na około 30 minut. Sernik możemy przechowywać w zamrażarce (wyjąć na około 30 min przed podaniem) lub w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation