Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Składniki:

Spód:
1 szklanka (90g) wiórków kokosowych
1 szklanka migdałów (110g)
1/2 szklanki daktyli (60g)
1/4 łyżeczki soli

Masa:
1 łyżka agaru w proszku*
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki soku z cytryny (70ml)
miąższ z jednej cytryny (około 50g)
2-4 łyżki syropu z agawy**
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki masła kokosowego

*agar można zastąpić pektyną
** ilość syropu z agawy zależy od tego jak bardzo cytrynową masę chcemy uzyskać

Spód:
Daktyle kroimy bardzo drobno. Następnie blenderujemy dokładnie wszystkie składniki (migdały, daktyle, wiórki kokosowe) aż powstanie zwarta masa. Wykładamy ją do tortownicy o średnicy około 16 cm robiąc dość grube brzegi.
Wstawiamy do lodówki.

Masa:
Rozpuszczamy agar w gorącej wodzie (1/4 szklanki) i odstawiamy do ostygnięcia. 3 łyżki masła kokosowego rozpuszczamy czyli robimy olej, jedną zostawiamy w postacie stałej. Mieszamy wszystkie składniki i blenderujemy na jednolitą masę. Zalewamy spód i ostawiamy do lodówki na 4-6 godzin aż masa cytrynowa stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation