Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Surowe ciasto z awokado
karobem i malinami


Składniki:
na 16cm tortownicę
8 porcji

Spód:
½ szklanki moreli suszonych (75g)
½ szklanki migdałów ze skórką (70g)
szczypta soli

Masa:
1 ½ szklanki (200g) surowych nerkowców
8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego*
10 -12 łyżek soku z cytryny
5-7 łyżek syropu z agawy**
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 dojrzałe awokado (200g)
1,5 łyżki karobu (15g)

160g malin

*tłoczony na zimno
** w zależności od tego jak słodkie ciasta lubimy, dolewajcie stopniowo próbując masę



Spód:

Mielimy (blenderujemy) migdały na mąkę. Drobno siekamy morele. Mieszamy z dodatkiem soli, aż powstanie zwarta, nie rozpadająca się masa. Wykładamy na tortownicę i odstawiamy do lodówki.



Masa:

Nerkowce moczymy przez noc. Blenderujemy nerkowce, rozpuszczony olej kokosowy, sok z cytryny, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy. Może to trochę potrwać zanim uzyskamy gładką masę, bez grudek.
Następnie wydzielamy 1/3 (lub mniej w zależności od tego jak grubą warstwę karobową chcemy mieć) masy i dodajemy do nie 1 ½ łyżki karobu i blenderujemy, aż uzyskamy jednolity kolor.
Myjemy końcówkę blendera i do pozostałych 2/3 masy dodajemy obrane i pokrojone awokado. Również blenderujemy, aż wszytskie składniki się połączą.
Na orzechowy spód wykładamy masę z awokado i odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut. Następnie nakładamy masę karobową i znów na 30 minut do zamrażarki.
Wyjmujemy ciasto i układamy na nim maliny.
Przechowujemy w zamrażalniku wyjmując na 30 minut przed podaniem lub w lodówce.



Smacznego!



Ile kalorii?*

Surowe ciasto z awokado (8 porcji):
4161 kcal
białko: 60 g; tłuszcze: 240 g; węglowodany: 268 g, błonnik: 44,5 g;
żelazo: 24 mg; wapń: 413 mg; cynk: 17 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation