Kuchnia

Glutenfree 2 - na słodko

Składniki:

400 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka sody
2 łyżki karobu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
200 ml melasy karobowej
120 ml oleju słonecznikowego
szczypta soli
Lukier:

150 g cukru pudru
sok z żurawiny bez cukru lub sok malinowy
suszona żurawina słodzona sokiem jabłkowym ( np. taka )
Wykonanie:

Suche składniki mieszamy razem. Miksując stopniowo dolewaj melasę karobową a następnie olej.
Gdy masa osiągnie jednolitą masę przekładamy na stolnicę.
Odrywamy trochę ciasta i wałkujemy na grubość 5 mm.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 8-10 minut.
Studzomy na kratce.
Lukier: do cukru pudru dolewamy tyle soku aby uzyskać gęsty lukier. Zacznij od jednej łyżki soku.
Po wystudzeniu lukrujemy. Gdy lukier zastygnie przekładamy pierniki do pudełka. Wkładamy połówkę jabłka i szczelnie zamykamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation