Kuchnia

Jedzenie. Zupy

Chłodnik z cukinii - Magazyn Kuchnia

(dla 6 osób)

Składniki
2 łyżki oliwy
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2-3 obrane i pokrojone w kostkę, średnie ziemniaki
1 kg najlepiej młodych, niedużych, nieobranych, pokrojonych w małą kosteczkę cukinii
4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
5 łyżek posiekanej świeżej melisy
3 łyżki posiekanej natki lub trybulki
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny
1 szklanka kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane szalotki i czosnek, ziemniaki oraz cukinię. Wlewamy gorący bulion, gotujemy 10 minut. Wrzucamy melisę i natkę, gotujemy razem jeszcze 5 minut. Miksujemy na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym. Gdy zupa wystygnie, wkładamy ją na 2 godziny do lodówki, a potem mieszamy z maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Chłodnik możemy posypać posiekaną melisą, szczypiorkiem lub natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation