Kuchnia

Jedzenie. Zupy

Kremowa zupa z dyni - Magazyn Kuchnia

(dla 6 osób)

Składniki
1 kg dyni (użyłem po 500 g piżmowej i makaronowej)
2 gałązki tymianku
sól,?pieprz
oliwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 szklanka tłustego mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kilka kwiatów szczypiorku czosnkowego
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynie kroimy na małe kawałki (wraz ze skórą), układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. Wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Wlewamy mleko i miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Wlewamy do miseczek i posypujemy kwiatami szczypiorku czosnkowego.
Uwaga: zupę możecie też przygotować z mlekiem kokosowym (zamiast zwykłego) i posypać ją kolendrą lub miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation