Kuchnia

Jedzenie. Zupy

Kuchnia po studencku: Zupa-krem z brokuł

Składniki (na dwie porządne porcje):
- 1 duży brokuł; 2,99 zł
- 2 średnie marchewki; 0,50 zł
- 2 małe ziemniaki; 0,30 zł
- kostka rosołowa drobiowa; 0,50 zł
- ok. 0,5l wody
- sól i pieprz
- łyżka jogurtu naturalnego do smaku; 0,05 zł

Koszt: ok. 4,35 zł
Czas przygotowania: 30 min

Przygotowanie:
1. Do ok. pół litra gorącej wody wrzucamy kostkę rosołową, czekamy aż całkowicie się rozpuści.
2. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, plasterki, ziemniaki i marchewkę.
3. Brokuł rozdzielamy na różyczki, łodygę odkrawamy i wyrzucamy.
4. Wszystko razem wrzucamy do gotującego się bulionu.
5. Gotujemy przez ok. 20 min, aż warzywa całkowicie zmiękną.
6. Tak ugotowaną zupkę, miksujemy blenderem na zieloną i aksamitną papkę. Jeżeli byłaby za gęsta można dolać troszkę gorącej wody lub bulionu.
7. Na koniec gotową zupkę dekorujemy na talerzu kleksem jogurtu naturalnego (można tez dodać grzanki usmażone na oliwie z oliwek, jak kto lubi).
8. Pożywny obiad gotowy !!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation