Zupa-krem z soczewicy z marchwią i cebulą
czas przygotowania: ok. 30 minut
/podaję proporcje dla 3-4 osób/
2-3 marchwie
2 pietruszki
1 litr wywaru/rosołu (np. ten:
http://gotuj.skutecznie.tv/2013/11/wywar-warzywny-lekki-i-esencjonalny)
lub 1 litr wody + domowa kostka warzywna (link:
http://gotuj.skutecznie.tv/2014/03/baza-do-zup-i-sosow-czyli-domowa-kostka-warzywna-vel-bulionetka)
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
2 średnie cebule
1 łyżeczka majeranku
100 g czerwonej soczewicy
1 ząbek czosnku
opcjonalnie: 1/2 papryczki chili
przyprawy do smaku –wg własnego smaku i uznania, ja dodałam tylko:
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- solidną szczyptę soli
- czasami dodaję słodką czerwoną paprykę, w prezentowanej wersji nie dodałam
dodatki:
- gęsta, kwaśna śmietana lub jogurt
- grzanki
Marchew i pietruszkę obieram i kroję w mniejsze kawałki. Wkładam do garnka, zalewam wywarem lub dodaję kostkę warzywną i zalewam wodą. Włączam grzanie i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw –w zależności od wielkości kawałków i tego czy zalejemy je zimnym czy gorącym płynem trwa to od 10-20 minut.
Cebule obieram i kroję w kostkę.
Rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę przez kilka minut na nie za dużym ogniu, aż zmięknie. Pod koniec dodaję majeranek i mieszam z cebulą.
Kiedy marchew i pietruszka są już niemal ugotowane, dodaję podsmażoną cebulę z majerankiem, soczewicę oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut, aż soczewica się ugotuje.
Czosnek można także podsmażyć z cebulą. Można także do podsmażenia z cebulą dodać papryczkę chili, jeśli zupa ma być bardziej pikantna.
Całość miksuję na gładko np. blenderem na zupę-krem. Jeśli trzeba, rozcieńczam rosołem lub przegotowaną wodą czy mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. I na koniec doprawiam do smaku –solą, pieprzem oraz czerwoną słodką papryką.
Podaję od razu z pieczywem (świeżym lub opiekanym tj. z grzankami) oraz kleksem gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
http://gotuj.skutecznie.tv/2014/03/zupa-krem-z-soczewicy-z-marchwia-i-cebula/