Kuchnia

Kuchnia

Krem pomidorowy.

3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 marchewki
• 1 mała pietruszka
• 5 większych pomidorów
• 500 ml bulionu
• sól morska i świeżo zmielony pieprz oraz 1/2 łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• pęczek bazylii
• 50 ml śmietanki kremowej 24%
do podania: 250 g mozzarelli lub grzanek czosnkowych

Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Smażyć co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli, przez około 5 minut.
Ugotować bulion, ja ugotowałam rosół dla mojej córeczki Matyldy  (cielęcinka, marchewki, ziemniaki i pietruszka.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów pokroić w kosteczkę, sok zachować. Pomidory i sok poddusić w garnuszku
następnie doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem, suszonym oregano i ziołami prowansalskimi.
Gotować przez około 13 - 15 minut, do czasu aż pomidory będą miękkie.
Wszystko razem wrzucić do miski: pomidory, warzywa i bulion. Zupę zmiksować blenderem dodając liście bazylii (część zostawić do podania), przelać z powrotem do garnka.
Zupę podgrzać przed podaniem.
Podawać gorącą w płaskich talerzach, z kawałkiem mozzarelli oraz kleksem śmietany pośrodku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation