Kuchnia

Kuchnia

Lahmacun - turecka pizza.

Ciasto
400 g mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:
300 g mięsa (oszukalam i dalam indyka ze swinka - w Turcji by nie przeszlo…)
czerwona papryka - 1 szt
zielona papryka - 1 szt
zolta papryka - 1 szt
cebula - 1 szt
Pesto pomidorowe do posmarowania
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
słodka papryka - 2 łyżeczki
oliwa - 2 łyżki
natka pietruszki
Sol, pieprz, slodka papryka, wegeta

Ciasto: mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie drożdże. Stopniowo wlewając ciepłą wodę, mieszać składniki widelcem aż zaczną łączyć się ze sobą. Na koniec wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i zacząć wyrabiać ręką. Połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę wysmarować oliwą, włożyć kulę z ciasta, i pokryć ją oliwą, aby nie obeschła. Miskę przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (24 - 29 stopni C) na około 1 - 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i chwilę powyrabiać. Podzielić na 3-4 części, z każdej uformować kulkę. Ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podrośnięcia.
Fasz: Wszystkie skladniki wrzucilam do maszynki do mielenia miesa, na koncu dodalam czosnek i przyprawy.
Piekarnik nagrzać do 220st C. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na cienki placek, podsypując stolnicę i wałek mąką. Położyć go na oprószonej mąką blaszce, posmarowac pesto z pomidorow I wylozyc na wierzch farsz. Piec przez 8 -10 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. W międzyczasie przygotować kolejny placek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation