Kuchnia

BEZ PIECZENIA

Blok czekoladowy

BLOK CZEKOLADOWY

Sprawdzony przepis dla tych, którzy uwielbiają słodkości, na pewno nie będą zawiedzeni ponieważ blok jest bardzo bardzo słodki, oczywiście trzeba go przechowywać w lodówce.

Składniki:

400 g mleka w proszku (niebieskie)

3 op. herbatników (podwójne pakowane)

pół szklanki rodzynek

¾ szklanki cukru

3 łyżki ciemnego kakao

¾ szklanki mleka

250 g masła

Wykonanie:

W garnku rozpuścić na wolnym ogniu: masło, cukier, mleko i kakao, kiedy wszystkie składniki się zagotują zdjąć z ognia i dodać porcjami mleko w proszku, ponieważ masa jest bardzo gęsta najlepiej ją wymieszać drewnianą łyżką można też to zrobić mikserem.

Wcześniej pokruszyć herbatniki w misce, a rodzynki zalać wrzątkiem aby zmiękły (odsączyć), następnie dodać wszystko do masy z mlekiem i wymieszać, wychodzi bardzo gęsta masa.

Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę, moja ma wymiary 12x35 cm, następnie przełożyć masę i ubić łyżką aby nie było pęcherzyków powietrza, kiedy masa ostygnie włożyć do lodówki aby stwardniała, smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation