Kuchnia

BEZ PIECZENIA

Ciasto tęczowa pianka | Ania gotuje

Ciasto tęczowa pianka

Ciasto – torcik w pięknych pastelowych kolorach.
Bardzo proste i pyszne.

– tylko dwa składniki
– bez spodu
– bez pieczenia
– bez jajek i mąki
– idealne nawet na tort

Czas szykowania: około 30 min + oczekiwanie na galaretki
Czas chłodzenia: około 2 h
Ilość porcji: tortownica 25 cm

Składniki:
• puszka/karton mleka zagęszczonego, niesłodzonego*
• 3 galaretki w różnych kolorach oraz 3 szklanki wrzątku

Ewentualne dodatki:
• 200 g śmietanki 30 %
• 2 łyżki drobnego cukru
• suszone truskawki
• cukrowa posypka


*Mleko niesłodzone zagęszczone/skondensowane można kupić w puszcze (410 g) lub kartoniku (500 ml). Zawiera zazwyczaj około 7,5% tłuszczu i nie jest słodzone. Jest znacznie rzadsze niż mleko skondensowane, słodzone. Mleko powinno być dobrze schłodzone, więc trzymaj je w lodówce. Możesz również na 20-30 minut przed robieniem ciasta włożyć je do zamrażarki.

Wybierz dobrej jakości galaretki o 3 różniących się kolorach do wyboru:
– żółta – cytrynowa, ananasowa
– zielona – kiwi, jabłko, agrest
– czerwona – truskawka, wiśnia
– niebieska – barwione owoce leśne
– pomarańczowa – morele, brzoskwinie

Do trzech szklanek o pojemności 250 ml wsyp galaretki. Każdą zalej wrzątkiem, dobrze wymieszaj, by żelatyna całkowicie się rozpuściła i odstaw na 1-1,5h do wystudzenia (nie może jednak zacząć tężeć).

Schłodzone mleko umieść w wysokim naczyniu i miksuj około 3 minuty na wysokich obrotach. Mleko nie zrobi się sztywne, ale napowietrzy się, zgęstnienie i napuszy się.

Do dwóch misek przelej dwie galaretki. Przelej po 1/3 (na oko) mleka do obu misek. Trzecią część zostaw w naczyniu i do niej przelej trzecią galaretkę, która została w szklance. Czyli np.

– 1 miska + szklanka galaretki żółtej + 1/3 masy mlecznej
– 1 miska + szklanka galaretki zielonej + 1/3 masy mlecznej
– miska z pozostałą 1/3 masy mlecznej + szklanka galaretki czerwonej

Używając tych samych mieszadeł (nie trzeba myć) najpierw chwilę na małych obrotach miksuj masę żółtą, potem zieloną, a na końcu czerwoną – od najjaśniejszej, do najciemniejszej (nie musisz wówczas płukać mieszadeł).

Dna tortownicy nie wykładaj papierem do pieczenia (chyba, że masz takie z tworzywa, do ilokrotnego użytku ) – czytaj porady na samym dole. Zapnij obręcz. Możesz teraz nakładać na środek tortownicy po 2-5 łyżek na zmianę każdego koloru pianki. Płyn będzie się rozchodził na boki tworząc ładny wzór.

Wzór zebra:
Pianki nakładasz od razu, po 2 łyżki każdego koloru na zmianę.

Wzór gepard:
Czekasz kilka minut, aż pianki lekko zgęstnieją i nakładasz po 4-5 łyżek każdego koloru na zmianę (taki ja zrobiłam).

Tortownicę umieść w lodówce na 2 godziny do całkowitego stężenia pianki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation