Kuchnia

BEZ PIECZENIA

Domowe batoniki Knoppers
-
Swiatciast.pl

Skład.

Krem mleczny:

1/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru
175 g miękkiego masła (my użyliśmy roślinnego)
1 pełna szklanka mleka w proszku (polecamy mleko firmy OSM Siedlce tzw. Mleko Niebieskie - nie jest to lokowanie produktu, naszym szczerym zdaniem jest ono po prostu najlepsze)


Krem czekoladowo-orzechowy:

100 g masła (my użyliśmy roślinnego)
160 g kremy orzechowego typu Nutella
1 łyżka kakao (opcjonalnie, można je pominąć)
1 szklanka orzechów laskowych


Ponadto:

3 suche wafle
1 tabliczka czekolady deserowej


Zaczynamy.
Mleko i cukier gotujemy, po czym studzimy. Masło przeznaczone na krem mleczny miksujemy aż powstanie z niego puszysta, biała masa. Wówczas stopniowo dodajemy do niego po łyżce zimnego mleka z cukrem i mleka w proszku.

Orzechy wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na około 10minut. Wyjmujemy na ściereczkę i pocieramy jeden o drugi tak, aby zeszła z nich skórka (nie musi być dokładnie). Następnie orzechy bardzo drobno siekamy.
Masło przeznaczone na krem czekoladowo-orzechowy także ubijamy na białą, puszystą masę, po czym dodajemy do niego stopniowo Nutellę i opcjonalnie kakao. Dodajemy orzechy i całość mieszamy.

Na pierwszy suchy wafel wykładamy krem czekoladowo-orzechowy, przykrywamy drugim waflem, wykładamy krem biały i przykrywamy ostatnim waflem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i smarujemy nią wierzch wafli. Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny (najlepiej ułożyć na płaskim spodzie, np. desce aby wafle nie odkształciły się). Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy na mniejsze, kwadratowe batoniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation