Kuchnia

BEZ PIECZENIA

SLODKIE ZAPOMNIENIE.BLOGSPOT.COM: BATONIKI MUSLI BEZ PIECZENIA

Składniki:
8 łyżek płatków owsianych
8 łyżek płatków żytnich
3 łyżki otrębów np. pszennych
3 łyżki czarnego sezamu
3 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki płatków migdałowych
½ szklanki pestek dyni
½ szklanki słonecznika
½ szklanki suszonej żurawiny
sok i starta skórka z ½ cytryny
8 łyżek miodu
½ łyżeczki cynamonu lub imbiru, wanilii, kardamonu itp.


Wykonanie:
na dużej patelni bez tłuszczu podprażamy płatki owsiane, żytnie i otręby na złoty kolor, pod koniec dodajemy sezam, siemię lniane, płatki migdałowe, pestki dyni i słonecznika i podprażamy wszystko jeszcze około 1-2 ,
gotową mieszankę przesypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki czyli żurawinę, skórkę z cytryny, sok z cytryny i np. cynamon, mieszamy
na patelni roztapiamy miód , gdy zacznie wrzeć ściągamy z gazu i dodajemy całą zawartość mieszanki, mieszamy dokładnie tak aby wszystkie składniki były pokryte miodem
całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 20x20/ 17x24cm) na grubość około 1 cm dokładnie i mocno dociskając mieszankę tak aby stworzyć zwarty i zbity blok musli( polecam użyć zmoczonej w wodzie dużej łyżki i jej grzbietem formować i dociskać mieszankę) , następnie odstawiamy ją na 1-2 godziny aby wszystko się ładnie zespoliło i dopiero po tym czasie kroimy blok na batoniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation