Kuchnia

BEZ PIECZENIA

Pieczenie chleba i inne przepisy: Galaretkowiec - ciasto z galaretek

Dzisiaj galaretkowiec czyli zabawna imitacja ciasta. Taki keks, ale z galaretek. Zamiast ciasta mamy galaretkę, a zamiast bakalii (czy co tam się do keksa dodaje) mamy... galaretkę. Tak, galaretka z galaretką. Może być coś lepszego? Jasne, że może, np. dwa galaretkowce :) Jeżeli lubicie galaretki to jest właśnie coś dla was. Idealne na deser, albo na przyjęcie dla dzieci. Dzieciaki kochają galaretki! W sumie nie wiem, co kochają dzieciaki. Ale jakbym był dzieckiem to chciałbym się objadać takim galaretkowcem. No sami przyznacie, że wygląda uroczo.

Składniki:

3-4 galaretki
500 ml mleka
2 łyżki cukru
30 g żelatyny
300 ml wrzątku

Odpowiednio wcześniej przygotowujemy galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinny zastygać w możliwe jak najbardziej płaskim naczyniu. Po stężeniu kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i studzimy. Używamy silikonowej formy bądź jakiejkolwiek wyłożonej wcześniej folią spożywczą. Wkładamy do niej pokrojone galaretki i zalewamy wystudzonym mlekiem. Wkładamy, najlepiej na całą noc, do lodówki do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation