Kuchnia

BEZ PIECZENIA

Blondynka Gotuje: Czekolada z Nadzieniem Orzechowo - Ciasteczkowym i M&M - Najlepsza!

Składniki:
ok. 200 g masła orzechowego (ja zrobiłam domowe masło orzechowe)
ok. 90 g drażetek M&M, dosłownie garstka
kilka ciastek maślanych Petit Beurre (ok. 6 szt)
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady
kilka ciastek
kilka odłożonych drażetek M&M

Wykonanie:
Na początku roztopiłam mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i wylałam ją do formy tak zwanej keksówki silikonowej, na czekoladę ułożyłam całe ciastka i wstawiłam do lodówki.
Następnie zabrałam się za przygotowanie nadzienia. W pierwszej kolejności zmiksowałam ciastka na tak zwany proszek. Potem zmiksowałam drażetki M&M. Na końcu przygotowałam domowe masło orzechowe miksując orzechy ziemne niesolone ze szczyptą soli i z cukrem pudrem. Do miski wyłożyłam masło orzechowe, zmiksowane draże i część proszku ciasteczkowego i z pomocą miksera ze spiralnymi końcówkami połączyłam składniki, dosypując proszek ciasteczkowy. Jeśli masa wydaje Wam się za rzadka, dosypcie więcej proszku ciasteczkowego, ja właśnie tak dopracowywałam konsystencję masy. Na końcu masę szybko zagniotłam ręką.
Z części uformowałam prostokąt wielkości keksówki o grubości 1 cm i ułożyłam nadzienie na w keksówce na warstwie ciastek.
Teraz przyszedł czas na roztopienie gorzkiej czekolady, którą wylałam na warstwę z nadzieniem i wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Nadzienia dość dużo zostało. Uformowałam z niego niewielkie kulki i wstawiłam do lodówki na godzinę, aby stwardniały. Po tym czasie roztopiłam to dodatkowe 150 g gorzkiej czekolady i oblałam nią kulki, które udekorowałam odłożone draże i wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie można częstować i siebie i dzieciaki.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation