Kuchnia

JEDZONKO RÓŻNE

Świąteczny bigos przepis - Galeria - Gotujmy.pl

trudność: średne
czas: powyżej 60 min

Świąteczny bigos - SKŁADNIKI:
Około kg kiszonej kapusty
Około 60 dag mięsa ( łopatka, schab, karczek, boczek)
Kiełbasa 30 dag ( jałowcowa, toruńska..)
Grzyby suszone wg gustu (szklanka)
2 garście suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie)
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
10 -12 ziarenek pieprzu czarnego
Łyżka przyprawy z estragonem
5 ząbków czosnku
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego
szklanka półsłodkiego czerwonego wina
Świąteczny bigos - PRZYGOTOWANIE:
Dzień wcześniej namaczam grzyby.

Mięsa myję, osuszam, kroję w większą kostkę i obsmażam na smalcu. Tak samo postępuję z kiełbasą. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Kapustę kroję , część wykładam do wolnowaru, dodaję część mięsa, część namoczonych grzybów , parę śliwek , część przypraw, i tak układam warstwami do końca. Na koniec wlewam wino wymieszane z koncentratem pomidorowym. Włączam wolnowar i gotuję 6 godzin.

Bez wolnowaru bigos gotuję podobnie. Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino, gotuję powoli często mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation