Kuchnia

JEDZONKO RÓŻNE

Składniki na gołąbki



* 500 g mielonego mięsa wieprzowego

* 200 g ugotowanego ryżu

* ok. 400 g drobno posiekanej kapusty (najlepiej pekińskiej)

* 1 większa cebula (drobno posiekana)

* 1 jajko

* sól

* pieprz

* olej do smażenia



Sos:



* 1 litr przecieru pomidorowego

* 150 ml śmietanki 30%

* 100 ml wody

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

* 2 płaskie łyżeczki cukru

* sól

* pieprz



Wszystkie składniki gołąbków łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy gołąbki (na kształt kotletów mielonych) i obsmażamy na wolnym ogniu z obu stron przez około 5 minut.

Składniki sosu umieszczamy w szerokim garnku z grubym dnem i zagotowujemy. Po kilku minutach dodajemy gołąbki i gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu.

Podajemy solo lub z ryżem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation