Kuchnia

JEDZONKO RÓŻNE

Paella z ryżem i kurczakiem - przyslijprzepis.pl

Składniki
4-6 pałeczek kurczaka
10 dag wędzonego boczku
30 dag ryżu
2 cebule
3 małe papryki (czerwona, żółta i zielona)
pół szklanki mrożonego groszku
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu
6 łyżek oleju
przyprawa do drobiu
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta kurkumy
sól, pieprz


Sposób przygotowania
1. pokrój papryki - krok 1
Papryki umyć,dokładnie oczyścić z nasion, miąższ pokroić w paski. Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
2. usmaż udka - krok 2
Na dużej, głębokiej patelni ( u mnie śr.32 cm) rozgrzać 5 łyżek oleju. Pałeczki z kurczaka umyć, osuszyć, posypać przyprawą do drobiu. Kłaść na gorącym oleju i obsmażyć na złoty kolor.
3. dodaj papryki - krok 3
Do kurczaka dodać cebulę, czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić kawałki papryki.
4. dodaj bulion - krok 4
Do podsmażonych pałeczek z warzywami wsypać ryż, mieloną paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Wlać gorący bulion. Gotować aż ryż wchłonie prawie cały płyn.
5. gotowe danie - krok 5
Dziesięć minut przed końcem dodać groszek i gotować aż groszek i kurczak będą miękkie. Boczek pokroić w słupki i usmażyć na rumiano na pozostałej łyżce oleju i obłożyć nim paellę. Danie podawać prosto z naczynia, w którym było przygotowywane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation