Kuchnia

bezglutenowa

Pizza na spodzie z cukinii

Składniki
Na spód:
• 1 cukinia
• 1 duże jajko (najlepiej wiejskie)
• 1 mozzarella light
• 2 łyżki otrębów, ja dodałam pszenne
• przyprawy : bazylia, oregano, papryka ostra i słodka, pieprz
Sos pomidorowy:
• przecier pomidorowy (około 200g)
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz, zioła prowansalskie
Dodatki:
• 100g piersi z kurczaka
• 1/4 dużej czerwonej papryki
• kulka mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
• przyprawa gyros
Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić i odstawić na 20 minut. W tym czasie zająć się sosem pomidorowym: do miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie, oczywiście najlepiej świeże. Po upływie 20 minut, cukinia powinna lekko puścić wodę, należy ją odcisnąć z nadmiaru wody (bardzo dokładnie!) i umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w 240 stopniach aż lekko zbrązowieje, można też użyć funkcji termoobieg, zmniejszając temperaturę do 200-220 stopni i skracając czas pieczenia. Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić na drobne kawałki, obsypać przyprawą gyros (oczywiście można ją skomponować samemu) i usmażyć na beztłuszczowej patelni. Paprykę drobno posiekać, a mozzarellę pokroić w plastry. Na upieczony spód nałożyć sos pomidorowy, na do kurczaka, paprykę i ser, wszystko zapiec w piekarniku przez około 15minut w 200 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation