Kuchnia

KUCHNIA ZE ŚWIATA

Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek - kuchnia+

Składniki:
4 duże tortille lub naleśniki
4 podudzia z kurczaka (ze skórą)
pierś z kurczaka (dwa filety)
250 g serka Philadelphia
ok. 100 g Parmezanu
ok. 200 g sera Gouda
por
bakłażan
cukinia
papryka czerwona
papryka zielona
papryka żółta
chilli
czosnek
cebula czerwona
cebula zwykła
świeży tymianek
świeży rozmaryn
250 ml białego wytrawnego wina
cytryna

Przygotowanie:
Gotuję w garnku wodę. Oczyszczam pierś z kurczaka. Pozbywam się skóry i kości z podudzia (zachowuję skórę). Do wrzącej wody wrzucam kawałki kurczaka. Gdy mięso będzie ugotowane odstawiam do wystygnięcia. Kroję warzywa na ćwiartki. Bakłażana na talarki. Wykładam na blachę. Dodaję olej, sól, pieprz, zioła oraz wino. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę ok. 40 min. 20 min pod przykryciem i ok. 20 bez przykrycia. Odstawiam do wystygnięcia. Gdy warzywa są zimne wyjmuję kilka kawałków różnych warzyw, a resztę blenduję. Dodaję odrobinę soku z cytryny i doprawiam do smaku. Pierś rozdzieram rękoma wzdłuż włókien tak, aby powstały długie i cieniutkie paseczki.(można go drobno pokroić wzdłuż włókien - dla leniwych). Podudzia kroję na nieco większe paski.
Do miski wkładam podzielonego kurczaka. Doprawiam go solą i pieprzem. Dodaję 150 g serka Philadelphia, ok. 100 g serka Gouda, kilka łyżek sosu z pieczonych warzyw oraz ścieram trochę Parmezanu. Mieszam wszystko. Próbuję. Jeśli masa ma być bardziej delikatna dodaję serek Philadelphia, jeśli bardziej ostra dodaję Parmezanu, jeśli bardziej warzywna dodaję sos warzywny... Jaki humor taka masa :). Rozkładam Tortille. Nakładam masę, na środku układam kilka pozostawionych wcześniej upieczonych warzyw. Dodaję dwie, trzy gałązki jakiś świeżych ziół.
Zawijam w sposób w jaki najbardziej mi dziś pasuje. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekam ok. 20 minut. Po zapieczeniu serwuję danie. Obok tortilli umieszczam dużą łyżkę sosu warzywnego. Na Tortille można zetrzeć trochę parmezanu.

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/kolorowa-tortilla-bartosz-adamek_8252.html#ixzz3DWIigFwh
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation