Kuchnia

KUCHNIA ZE ŚWIATA

Kluski leniwe z serem
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie Dania wegetariańskie
Kluski leniwe z serem
odsłon: 595657

składniki i przygotowanie:

Składniki
3 jajka
cukier waniliowy
10 dag masła
½ kg tłustego twarogu
15 dag mąki pszennej
3 dag bułki tartej
cynamon
sól

Przygotowanie
Ser biały, żółtka, cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę – proszę pamiętać o dodaniu szczypty soli. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie wymieszać. Do powstałej masy dodać mąkę, dzięki temu kluski nie zrobią się gumowate. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać więcej mąki. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski. Z przygotowanej masy uformować wałeczki o średnicy około 2 cm, spłaszczyć je i pokroić w ukośne kluski. Wrzucić do gotującej, osolonej wody. W tym czasie przygotować zasmażkę. Na rozgrzaną patelnię wysypać tartą bułkę i dodać masło. Podsmażyć na złoty kolor. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Polać przygotowaną wcześniej zasmażką. Można posypać je również cukrem lub cynamonem.


Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/kluski-leniwe-z-serem_4713.html#ixzz3DWXKBQ6x
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation