Kuchnia

BEZ PIECZENIA

TOFFI (bez pieczenia!)
17
0
Czas przygotowania: 60 min. | kategoria: ciasta i desery
Pyszne ciasto bez pieczenia
Ciasto toffi
Składniki
- herbatniki
-biszkopty
- puszka masy krówki
- 500ml śmietany kremówki
- tabliczka czekolady
- 4 żółtka
- kostka masła roślinnego (u mnie Kasia)
- małe opakowanie cukru waniliowego
- szklanka + 3 łyżki cukru pudru
- czubata szklanka mąki krupczatki
- litr mleka
Sposób przygotowania
1.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej herbatniki.
2.
Gotujemy Masę: Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka, dodajemy do tego kostkę masła roślinnego, szklankę cukru pudru oraz cukier waniliowy - gotujemy. . Do szejkera wlewamy resztę mleka, dodajemy żółtka i mąkę krupczatkę - mieszamy. Następnie wlewamy to do wczesnego mleka i mieszamy cały czas gotując. Gotujemy tak długo, aż masa zgęstnieje.
3.
Gorąca masę należy wylać na herbatniki. Na wylaną masę należy ułożyć biszkopty. Następnie należy rozpuścić masę krówkową, po czym rozprowadzić ją na wyłożonych biszkoptach.
4.
Kremówkę należy ubić z trzema łyżkami cukru pudru i wyłożyć na nasz karmel (roztopioną masę krówkową).
5.
Na sam koniec zetrzeć czekoladę na tarce o dużych oczkach.
6.
Przygotowane ciasto należy schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation