Kuchnia

Ciasta i desery

PORZECZKOWO-KREMOWY KAPRYS

Porzeczkowo-kremowy kaprys
Porzeczkowo-kremowy kaprys
Składniki
- 50 dkg mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 25 dkg margaryny Palma (miękka)
- szczypta soli

- 1,5 litra obranych z szypułek porzeczek czerwonych
- 4- 5 łyżek żelatyny
- bułka tarta
Krem :
- 1,5 l mleka
- 4 budynie waniliowe, lub śmietankowe z cukrem (jeżeli bez cukru, to dać po 2 łyżki cukru na każde 1/2 l mleka tj.6 łyżek)
blaszka o wym 34 x 26 cm
Sposób przygotowania
1.
Do miski dać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miękką margarynę, cukier puder, jajka, śmietanę. Wyrobić w misce, potem zagnieść na stolnicy. Podzielić ciasto na połowę. Jedną część rozwałkować i dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwać widelcem. Drogą część ciasta schłodzić. Ciasto na brytfance posypać grubszą warstwą bułki tartej.
2.
Porzeczki wypłukać, obsypać bułką tartą i żelatyną. Wymieszać delikatnie.
3.
Budyń ugotować z w/w składników. Na ciasto w blaszce rozłożyć równo porzeczki. Na porzeczki wyłożyć gorący budyń i wyrównać powierzchnię. Na budyń zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część schłodzonego ciasta.
4.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni ok.50 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika (nie wyciągać z blaszki) i odstawić do ostudzenia i stężenia warstwy poprzeczek. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem i ozdobić surowymi porzeczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation