Kuchnia

Ciasta i desery

Tort czekoladowo - bananowy z karmelową polewą

Składniki na blaty:

4 jajka
200 g cukru (dałam 100)
70 g masła roztopionego
70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
60 ml mleka
60 ml przegotowanej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g mąki
40 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na nasącz:

100 ml mleka
2 łyżki ciemnego rumu
Składniki na krem bananowo-czekoladowy:

400 g dojrzałych bananów
400 ml śmietanki kremówki
150 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
2 łyżki ciemnego rumu
Składniki na polewę karmelową:

200 ml śmietanki kremówki
100 g sosu karmelowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o średnicy 21cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem . W misce połączyć mąkę, kakao, proszek i sól. Odstawić na bok. W drugiej miesce ubić żółtka z cukrem, aż będą lekko spienione. Dodać rozpuszczone masło, czekoladę i wodę i miksować do połaczenia składników. Przesiać mąkę i wymieszać. Białka ubić oddzielnie na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Przelać ciasto do formy i piec ok. 40 min. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.

W misce połączyć rozgniecione banany, rozpuszczoną czekoladę i rum. Ubić śmietanę na sztywno i delikatnie wymieszać z bananami.

Śmietankę przeznaczoną na polewę ubić, delikatnie połączyć z sosem karmelowym. UWAGA! Należy to robić bardzo delikatnie i stopniowo bo masa może się zważyć

Pierwszy krążek ciasta umieścić na tortownicy, nasączyć, wyłożyć połowę masy czekoladowo- bananowej, przkryć drugim, nasączyć, wyłożyć resztę masy. Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć. Wierzch posmarować polewą karmelową Można też posmarowac boki, jednak ja tego nie zrobiłam. Wierzch dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation