Kuchnia

Ciasta i desery

Gdzie mieszkają motyle czyli biszkopt z kremem jeżynowym, malinowym i polewą z białej czekolady - myTaste.pl

Ciasto biszkoptowe:

3 jajka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek i włączamy piekarnik nastawiając temperaturę 180 stopni. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypujemy cukier i ubijamy aż się cukier rozpuści. Ciągle miksujemy i dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser. Mąki przesiewamy przez sitko i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Całość wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Sprawdźcie patyczkiem czy jest suche. Wtedy wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Ciasto powinno wystygnąć.
Następnego dnia kroimy biszkopt na dwa placki.
Pora na kremy.

Krem jeżynowy:

3/4 szklanki jeżyn
4 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
200 ml kremówki
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki wody do żelatyny
Zalewamy żelatynę zimną wodę do spęcznienia. Potem stawiamy miseczkę z żelatyną na garnuszek z gotującą się wodą. Kiedy żelatyna się rozpuści zdejmujemy ją z ognia.
Jeżyny zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu, żeby się zagotowały. Jeżeli nie lubicie pestek, przetrzyjcie jeżyny przez sito. Mnie pestki nie przeszkadzają.
Do gorących jeżyn wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
Ubijamy kremówkę i do ubitej śmietany dodajemy po łyżce mascarpone. Pamiętajcie żeby i śmietana i serek miały tę samą temperaturę.
Kiedy jeżyny z żelatyną przestygną stopniowo łączymy je ze śmietaną ubitą z mascarpone. Najlepiej w osobnej miseczce połączyć łyżkę śmietany i łyżkę jeżyn. Takie pierwsze spotkanie na szczycie.
Kiedy cały krem jeżynowy jest już wymieszany, wykładamy go na dolną część biszkoptu. Umieszczamy biszkopt w pierwszą częścią kremu w lodówce i zajmujemy się drugim kremem.

Krem malinowy:

3/4 szklanki malin
4 łyżki cukru pudru
300 ml kremówki
2 łyżeczki żelatyny

Krem malinowy jest lżejszy od jeżynowego, bo bez serka mascarpone. Dlatego krem malinowy będzie na górze. Robimy go jak krem jeżynowy, pomijając w trakcie przygotowania serek mascarpone.
Wykładamy go na krem jeżynowy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Znów wkładamy do lodówki i przykrywamy, żeby nie pachniał np. serkiem brie.

Przygotowujemy ostatnią część ciasta czyli polewę z białej czekolady.

Polewa z białej czekolady:

pół kostki białej czekolady
1/3 szklanki kremówki

Łamiemy czekoladę na kawałki i wkładamy je do miseczki. Wlewamy 2 łyżki kremówki i stawiamy miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Kiedy czekolada zaczyna się topić, zdejmujemy miseczkę z garnka i mieszamy czekoladę aż się rozpuści. Studzimy roztopioną czekoladę.
Resztę kremówki ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze stopioną czekoladą.
Wyjmujemy biszkopt w lodówki i wylewamy na górę polewę czekoladową.
Teraz nie pozostaje nic innego jak schować ciasto ponownie w lodówce do momentu stężenia wszystkich kremów.
Przed podaniem dekorujemy biszkopt malinami i jeżynami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation