Kuchnia

Ciasta i desery

Ciasto czekoladowe z pepsi - łatwe i szybkie!

SKŁADNIKI:

( na tortownicę o średnicy 16 cm )
Na większą podwajamy składniki!

CIASTO:
* jajko – 2 szt
* mąka pszenna – 130 g
* masło ( bardzo miękkie ) – 125 g
* cukier – 150 g
* pepsi – 120 ml
* mleko – 25 ml
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* kakao – 2 łyżki
* cukier wanilinowy – 1 łyżka
sól – 1 szczypta

DODATKOWO :
* czekolada lub polewa ( mleczna ) – 100 ml



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

UWAGA!

Tak jak napisałam przepis jest na małą tortownicę – na większą podwajamy składniki!

Do miski wlewamy mleko.

Dodajemy jajka i bardzo miękkie ( topniejące ) masło.

Wlewamy pepsi i wszystko razem dokładnie miksujemy.

Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia , cukrem wanilinowym , kakao , cukrem i szczyptą soli.

Po wymieszaniu wsypujemy do płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach.

Nie robimy tego długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały!

Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.

Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut
( sprawdzamy patyczkiem ).

Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia!

Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation