Kuchnia

Ciasta i desery

Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem

CIASTO:

* mąka – 2 szkl

* olej rzepakowy – 125 ml

* jajko – 2 szt

* cukier – 1 szkl

* mleko – 1 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* kakao – 2 łyżki

KREM :

* mleko – 400 ml

* olej rzepakowy – 125 ml

* jajko – 2 szt

* mąka pszenna – 2 czubate łyżki

* mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki

* cukier – 0,5 szkl

* cukier wanilinowy – 1 op

* krakersy – 200 g

SOLONY KARMEL:

* masło – 150 g

* brązowy cukier – 0,5 szkl

* cukier drobny – 0,5 szkl

* miód prawdziwy – 100 ml

* śmietana 30% – 250 ml

* sól gruboziarnista – 1 łyżeczka

* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka

CIASTO:

Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.

Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.

Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą.

Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty.

KREM :

250 ml mleka gotujemy z cukrami , po chwili dodając olej.

Jajka miksujemy z resztą mleka , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.

Dodajemy do gorącego mleka zagotowanego z olejem cały czas energicznie mieszając , aż powstanie gęsty , kremowy budyń.

Krem lekko studzimy , a następnie dodajemy do niego drobno posiekane lub zmiksowane krakersy i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na spód tortownicy kładziemy 1 blat , wyciągamy połowę kremu.

Przykrywamy drugim blatem , lekko dociskamy i wylewamy resztę kremu.

Przykrywamy ostatnim , dociskamy i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowujemy solony karmel.

SOLONY KARMEL :

Masło , obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.

Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.

Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation