Kuchnia

Ciasta i desery

FALE DUNAJU
ciasto:
4 jajka,
180g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
150ml oleju,
200ml mleka + 2 łyżki,
2,5 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 czubate łyżeczki kakao,
500g wiśni

do nasączenia:
2 łyżki cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
½ szklanki gorącej wody,
4 łyżki rumu

krem:
500ml mleka,
1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
4 łyżki cukru,
150g miękkiego masła

polewa:
100g gorzkiej czekolady,
100ml mleka,
1 łyżka masła


Ciasto: Wiśnie umyć, osączyć i wydrylować. Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać żółtka i cukier oraz cukier wanilinowy. Wlać olej i delikatnie wymieszać trzepaczką. Następnie stopniowo dodawać mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powoli mieszając trzepaczką lub łyżką. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta. Do pozostałej połowy dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać i równomiernie rozprowadzić na jasnej warstwie ciasta. Na wierzchu ciasta rozłożyć wiśnie (można je trochę wepchnąć w ciasto). Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem. Po upieczeniu wystudzić.

Gorącą wodę wymieszać z cukrem, dodać sok z cytryny i rum. Nasączyć wystudzone ciasto.

Krem: 1,5 paczki budyniu ugotować w 500ml mleka, dodając cukier. Odstawić do zupełnego ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce budyniu, za każdym razem dokładnie ucierając masę. Gotową masą posmarować ciasto, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.

Polewa: Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę. Odstawić na 5 minut, po czym dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Lekko ostudzić i polać ciasto.
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.


(przepis jest wypadkową kilku różnych receptur znalezionych w internecie)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation