Kuchnia

Kuchnie Orientu

Składniki :

2 piersi kacze
przyprawa 5 smaków
przyprawa do dań chińskich
chili
tymianek suszony
sól
pieprz
sos sojowy ciemny
oliwa
mrożona mieszanka warzyw chińskich
sezam
1 łyżka płynnego miodu
1 świeża papryczka chili
kilkanaście listków świeżej bazylii i kolendry
sok z połowy cytryny
ugotowany ryż
termometr kuchenny


Przygotowanie :

Po dokładnym umyciu i wyskubaniu pozostałości piór, nacinam skórę w kratkę.
Kaczkę nacieram przyprawą 5 smaków, chili oraz tymiankiem.
Do naczynia dodaję sos sojowy ( około 5 łyżek), oliwę ( około 7-8 łyżek) i przyprawę do dań chińskich ( około 1/2-1 łyżeczka).
Kaczkę wkładam do marynaty i chowam do lodówki na ok 60 minut.
Przygotowuje sos : mieszam miód, posiekaną drobno papryczkę chili, posiekaną kolendrę i bazylię, sok z cytryny oraz 1 łyżkę oliwy, przyprawiam solą i pieprzem ( soli radzę dodać bardzo mało gdyż sama kaczka będzie stosunkowo słona).
Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy.
Kaczkę wyjmuję z marynaty, odsączam na ręczniku papierowym i przyprawiam z każdej strony pieprzem i odrobiną soli.
Układam skórką do dołu na rozgrzanej patelni i od razu zmniejszam gaz - na najmniejszy.
Podsmażam 3 minuty, obracam na drugą stronę i podsmażam kolejne 3.
Przekładam do naczynia żaroodpornego , skórką do góry i wkładam do piekarnika.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i wsypuje mrożone warzywa, podsmażam, dodaję około 1 czubatą łyżeczkę sosu sojowego. Pod koniec smażenia dosypuję sezam.
Dla nas odpowiedni stopień wypieczenia to 63-64 stopnie, kaczka nie jest różowa ale jest niesamowicie miękka, by osiągnąć taką temperaturę piekę ją około 15-20 minut ( w zależności od grubości piersi).
Wyjmuję kaczkę i odkładam na 5 minut.
Pierś kaczą kroję w plastry.
Na warzywach z sezamem układam plastry kaczki, polewam sosem, podaje z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation