Kuchnia

zdrowe wypieki

wegański jogurt

Składniki
około 500 ml jogurtu

150g surowych nerkowców
3-4 łyżki soku z cytryny
10-12 łyżek wody
2 daktyle
szczypta soli
½ łyżeczki psyllium +½ szklanki wody (120ml)*

* można pominąć (będzie mniej kremowy) lub zastąpić:
– zmielonym siemieniem lnianym: 3 łyżeczki rozpuszczone w ½ szklanki wody, podgrzane przez około 5 minut i pozostawione aż nabierze „żelowej” struktury
– nasionami chia: 1 łyżeczka rozpuszczona w ½ szlanki wody, dobrze wymieszane, odstawione na kilka minut

8



5

1. Nerkowce moczymy przez noc. Daktyle moczymy chwilę w wodzie.

2. Przygotowujemy psyllium: rozpuszczamy ½ łyżeczki w ½ szklanki wody i mieszamy, aż uzyskamy żelową („glutowatą”) strukturę. Odstawiamy. Zamiast psyllium można z powodzeniem użyć nasion chia lub najtańszego zmielonego siemienia lnianego (sposób przygotowania powyżej).

3. Blendujemy nerkowce, daktyle, wodę, sok z cytryny do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy więcej soku, jeśli trzeba. Jeśli wolicie rzadzy jogurt możecie dodać więcej wody (można to też zrobić później).

4. Dodajemy 2 łyżki roztworu psyllium, lub 4-5 łyżeczek roztworu z siemienia, lub 2 łyżki roztworu z nasion chia. Dokładnie mieszamy, a w przypadku chia blendujemy jeszcze raz. Wstawiamy do lodówki na 10 minut i gotowe.

Jeśli jogurt jest za gęsty dolewamy trochę wody.

Ile kalorii?

Całość (500ml):
820 kcal
białko: 27,6g; tłuszcze: 66g; węglowodany: 64,1g; błonnik: 5,7g
żelazo: 10,2 mg; wapń: 70,9 mg; cynk: 9,2 mg

11
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation