Kuchnia

Pyszności z kaszy jaglanej

Kaszomania - pomysły na dania z kaszy jaglanej: Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy
Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy
Te burgery to jest hit! Są świetnym zamiennikiem dla fast fooda, a przede wszystkim są pełne składników, których nie znajdziecie w przydrożnej budce z z szybkim jedzeniem. :) Przypadną do gustu wszystkim, a zwłaszcza miłośnikom ostrych smaków, a to za sprawą chilli.

Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy


Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- łyżeczka kurkumy
- puszka ciecierzycy
- 1 duża marchew
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- natka pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz,
- papryka chilli w proszku


Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 2,5 szklanki wody z dodatkiem soli i kurkumy.
Odsączamy ciecierzycę i gnieciemy ją na jednolitą masę. Zadanie to wymaga trochę cierpliwości. :D
Na najmniejszych tarki oczkach ścieramy marchew.
Cebulę kroimy w małą kostkę, a następnie podsmażamy na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą marchwią - do miękkości.
Siekamy garść świeżej kolendry oraz natkę pietruszki.
Podsmażoną cebulę, czosnek i marchew mieszamy z jeszcze ciepłą kaszą jaglaną. Dodajemy ciecierzycę, kolendrę i pietruszkę i ponownie mieszamy.
Obficie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką chilli (z tym ostatnim radzę uważać;))
Dodajemy jajko, aby cała masa trzymała się kupy. ;)
Formujmy kotlety, które obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor.

Możecie podać w takiej formie, w jakiej ja to zrobiłam, czyli w postaci burgerów.
SMACZNEGO ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation