Kuchnia

Pyszności z kaszy jaglanej

KAROBOWY KREM WIELOSKŁADNIKOWY
Dlaczego taka nazwa? Jest w tym kremie kilka równoważnych składników, które wydłużyły by tytuł postu :-)
Tak więc krem składa się z: mielonych orzechów laskowych, migdałów, kaszy jaglanej, karobu, tahini, awokado i dla słodkości syropu z agawy.
Nie przypuszczałem, że można z takich składników otrzymać coś co przypomina Nutellę.
Krem jest gładki (kilkakrotnie miksowane składniki) i świetnie się rozsmarowuję np. na chlebie.
Krem dziś wykonany, więc jutro naleśniki gryczane z ananasem i kremem karobowym. Mniam :-)

SKŁADNIKI:

- pół szklanki migdałów ze skórką
- pół szklanki orzechów laskowych
- pół szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka migdałowego
- 2 łyżki ciemnego karobu
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżki syropu z agawy lub więcej jeśli ktoś lubi bardziej słodki

WYKONANIE:

- kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem a następnie zimną wodą (pozbywamy się goryczki)
- kaszę gotujemy w mleku migdałowym do rozklejenia często mieszając (można dodać wody jeśli będzie zbyt gęste w trakcie gotowania), po ugotowaniu wystudzić
- orzechy i migdały mielimy w malakserze na drobne okruszki, dodajemy awokado, tahini oraz kaszę. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy karob i syrop. Znów miksujemy 2 minuty.
- sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy jeszcze syropu (ja nie dodałem bo wyszedł wystarczająco słodki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation